Monday, January 31, 2011

KeLaS MaKe-Up


Salam...
Lama sudah xpost ape2 kt blog ni.So, agenda pertama untuk pembuka tahun 2011 ialah menjadi model muka untuk akak conteng2...nak jadi model posing2 tu xbley...xcukup syarat n xsesuai kot nak posing2 depan orang.Cukup la time kawen tu,posing bersama suami.hehe.

Akak join kelas make-up utk improve dier pnyer bakat...So, katanyer dier xde model utk diconteng.Jadi didie yg xde wat ape cuti2 hjng mggu pun accept la utk jd model contengan.Bukan ape,best gak bile tngk muka yg dah dimake-up.Hilang parut2 yg merunsingkan tu.hehehe

Kelas mula around 2.30pm.Kt Silibin,Ipoh.Tp mmg sifu make-up ni pun mmg cantik orgnyer...so mmg sesuai la ngajo org make-up...Akak pun dengan khusyuknyer pun mula mencontengkan muka ku ini...Excited gak ni...n hasilnyer...

Bestnyer tengok muka kena touch-up...hehehe.Kalo de sape2 yang nk akak make-upkan utk ape2 event bley la bgtau...hikhik.Jadi promoter jap...

Saturday, May 8, 2010

DUIT...



Duit… mengikut kamus dewan jilid 2 muka surat 6, duit tu bermaksud sesuatu yang bernilai..Bila sebut duit orang akan jadi pening…pening memikirkan bagaimana nak mendapatkan duit. Kadang-kadang ada orang pening nak menghabihkan duit yang dia ade. Ada yg sanggup rompak bankle, bunuh2le semata2 kerana duit…

Bagi aku duit tu bermaksud…
D – Doa
U – Usaha
I – Ikhtiar
T – Tawakal

Aku berpegang pada prinsip ni.. Kalo kita ni asyik berdoa tapi xde usaha xde gunanya…Ibarat menunggu bulan jatuh ke riba..xkan turunnya…

Tapi kalo kita asyik usaha tanpa berdoa…jangan haraple kita akan mendapat keberkatan dan kadang2 kita xkan tercapai apa yg dihasratkan..

Tapi kalo dah doa, dah usaha tapi xguna kepala otak untuk berikhtiar pun xbley jadi ape…xguna kepala otak alamatnya mesti kerja merapu2..

Akhir sekali Tawakal…selepas kita dah berdoa, usaha n ikhtiar maka last sekali kita perlulah bertawakal… Kadang-kadang ape yang kita lakukan mestilah ada satu tahap yang kita gariskan sebagai maksimum…itu ialah langkah terakhir sebagai garis hidup kita..Bertawakal pada Tuhan. Seandainya hasrat kita tercapai maka anggaplah itu rezeki dan bersyukurlah. Tapi kalau kita kita tidak dapat apa yang dihasratkan maka ADA HIKMAH DISEBALIKNYA…


Dalam Islam pun selalu diutarakan dalam membuat sesuatu tindakan supaya doa, usaha ikhtiar dan tawakal. Akhir kata kalo kita berpegang pada prinsip D(doa), U(usaha), I(ikhtiar), T(tawakal) semua impian akan jadi kenyataan.

Saturday, April 24, 2010

odan bercerita...PETUA BERCINTA LAMA


Tak sangka aku ngan didie dah bercinta nak 6 tahun lebih.. lama tu siot. Kalau xde halangan hujung tahun ni kitorang kawen le…

Bercinta ni banyak cabaran n dugaannya. Aku teringat satu pepatah member aku pernah bagitahu time aku matrik dulu dekat matrikulasi kolej taj.. Die siap lekat pepatahni dekat dinding biliknya..Pepatahnya berbunyi begini…

“CINTA IBARAT KENTUT,
DILEPAS MALU,
DITAHAN SAKIT”

Bio aku terangkan ape makna pepatah tersebut..Kalau kita menyukai seseorang, kita mesti malu untuk meluahkan yang kita suka padanya tetapi jika kita tidak meluahkan begitu sakit kita menanggungnya..Jadi nasihat aku, luahkan je kalo kita syok kat seseorang, takut melepas.. Xdapat xpe, bunga bukan sekuntum, banyak kuntum lagi kat luo tu, bunga taik ayam pun lame2 cium pun bley jadi wangi..

Tapi bila dah declare couple jgn ingat bley bahagia kalo xde KESABARAN.. Bagi aku, sesiapa yang tiada sifat sabar maka tahun pertama bercinta pun bley putus. Jadi bagi aku tahun 1, tahun kedua kita couple memang banyak cabaran.. Masuk tahun ketiga n seterusnya barulah kita akan merasa nikmat bercinta tu.. Diibaratkan seperti menanam buah durian, kena sabar n bertahun2 baru kita dapat nikmatnya.

Kita jugak kena IKHLAS dengan pasangan kita…kalo setakat 20 sen pun berkira xpayahle nak kekal lama.. Kita kena banyak memberi dari menerima…Biar kita lebih memberi daripada pasangan kita..Dan kalau kita memberi xperlulah kita ungkit2kan… bak kate pepatah “ Time memberi sorok tangan”..lebih kurangle pepatahnya…lupa aku.

KEPERCAYAAN, bila sebut kepercayaan ni ,aku paling tak suka kalo orang yang bercinta kata “aku percaya pasangan ku 100%”. Bahaya tu! aku nasihatkan korang, letak le kepercayaan korang setakat 80 hingga 90 je. Kalau percaya 100%, alamat pasangan kawen lain pun xperasan le. Tapi kalo nak payung emas izinkanlah suami kawen lagi,hehe

Tapi kalo SAYANG, letakle 100%. Kalo tak sampai 100% maknanya ada problem le tu… Maknanya korang ni gatai le tu..

Cukup le setakat ni aku kongsi pengalaman n petua aku, bab2 atas yang aku cerita ni asas2 je, yang lain next time… Sebenonya aku ni bukan baguih pun…nasib baik didie ni tahan dengan aku, tu aku sayang kat dia.. Akhir kata, selamat membaca n selamat beramal.

Mawaddah Warahmah Dalam Rumahtangga


Salam, td sempat dengar slot rancangan semanis kurma yg lepas-lepas.Tertarik plak dengar pasal isu curang dibalas curang.Tapi apa yg menariknyer mengenai tips mawaddah warahmah rumah tangga yang diamalkan oleh Rasulallah s.w.t. Antara yang dikongsikan oleh Ustazah Bahiyah n suami tentang mawaddah warahmah rumahtangga yang diamalkan oleh Rasullah adalah :
1. Amalkan gurau senda antara suami isteri (dpt m'hindarkan stress)
2. Beri perhatian kepada pasangan
3. Memberikan hakikat cinta
4. Hangatkan dengan panggilan sayang

Untuk mendapat maklumat yang lebih lanjut,kite layan video ni k...

video

Semoga dengan tips-tips yang diberi n doa yang diberi dapatlah diamalkan.Mungkin de yg belum kawin tp doa itu sesuai diamalkan xsemestinya bagi org yg dh berkahwin sahaja k...Moga-moga kite juga dapat bina rumahtangga yang mawaddah warahmah...

Friday, April 23, 2010

JuMaAt Yg InDaH


Salam semua...Hari ni adalah hari ketiga paper exam didie.Kirenyer dah dapat 3A la ni.Just lagi 2 paper lagi.So, td pas hbs exam didie pun g pekan ngan zatul nk cari barang sket utk wat something harini.Dah cari semua brng,after zohor kiteorg pun mula la operasi.Nak tau operasi aper???hehehe.Didie blajo wat cheese cake drpd zatul.Dari tgh hr sampe ke petang didie nyibuk kt umah zatul...hehehe.Excited tggu cake tu siap...but,for this first try...sedap...tp just xcukup keras lagi kek tu.Thanks to zatul or cik atoi.he.Pasni didie kena improve lagi.But de sebab didie excited nk blajo masak-masak ni...nape erk???he

Cheese Cake

Balik je rumah after maghrib...penat-penat n xsempat mandi lagi didie dah ajak member umah mkn cheese cake.Dila yg excited tggulah org pertama yg terkam cheese cake tu.Tp sorry gurlzzz cheese cake tu cair ma...hehehe.Nati kite beli peti ais kt umh kiter ni.Dok excited ajak diaorg mkn cheese cake...tetibe dila n zana kuo ngn bawak cake.Cake ape plak ni???Diaorg perli didie pnyer cake ke???Sedeynyer...Tapi rupa-rupanyer diaorg nk celebrate birthday didie n mz.Birthday mz dah lepas...n birthday didie coming soon.Alasannyer sbb birthday didie dkt exam n masing-masing dah excited nak balik.So, celebrate la awl...

Kek Yg De Memori

Thanks member-member umah yg sudi wat celebrate ni...Tp excited kiteorg terbantut kala terhidu bau yang kurang menyenangkan...Ingatkan sape muntah tadi...or maybe de antara diaorg ni yang terlepas gas beracun...HAHAHA.Tapi ruper-rupernyer bila excited nk potong kek, bau makin menggoda hidung.Kek ni yg kentut rupernyer...Semua mula berubah muka.tp pepun, xkan nk buang camtu je,mz pun semangat menggunakan kepintaran dier buang semua ising cake ni.Harap semua selamat daripada berebut tandas k.hehehe.Tapi pas mkn tu tetibe ecah g tandas...kuo-kuo dier kata sakit perut.Diikuti oleh mz...Haishhh ni kes berat ni...salah cake yg mane satu ni?hehehe.nasib la...And seperti biasa,bile de celebrate mesti la tggu hadiah...so kali ni didie dapat...

Bestnyer dpt subang.Bling!Bling!

Dapat subang kali ni...Best!Best!So,pasni comey la telinga ni de subang baru.hehehe.Thanks n kepada sesiapa yang xberi lagi hadiah kat didie, masih sempat lagi nk g cari...hehehehe.Yang penting doakan didie diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki n jodoh yg panjang bersama Odan...So, hari ni walaupun penat ngan exam tp still enjoy.Thanks member-member...Taun depan xdpt la nk celebrate sama lg dah...sedeynyer...sape nk bg hadiah ni???

Wednesday, April 21, 2010

DaLaM DiAm JaTuH CiNta...


Kat sini didie nak share sket persembahan didie n kawan-kawan tuk asgmnt sem ni.Kena wat bhsa isyarat ikut lagu...Ramai kawan-kawan daripada kump yg lain pilih lagu-lagu yang slow tuk wat sign sbb lebih sng utk kami ni yang baru belajo..Tp tuk kump didie, kiteorg berani mati mencuba lagu dangdut daripada kak Melah kita ni...Semua kawan-kawan enjoy for that day...So, enjoy this video n kalo de ape2, bley la komen pd kami bdk yg baru belajo ni...he

video
Diam-diam.. berpandangan..
Mata bertentang mata..
Malu-malu.. aku malu..
Kau buat begitu..

Jeling-jeling.. kau menjeling
Senyuman menggoda..
Lama-lama.. dalam diam
Aku jatuh cinta..

Beginikah rasanya
Sakit asmara..
Siang malam gelisah..
Ingin bersama..

Ku tunggu, ku menanti
Kata cintamu..
Biar senang dihati
Ku disampingmu

Jangan-jangan kau berpura
Sembunyikan hatimu..
Bukan-bukan ku tak tahu
Debar didadamu..

Kita saling sama cinta
Tetapi malu-malu
Diam-diam jadi rindu
Rinduku padamu

Dulu malu tapi mahu
Kini baruku tahu
Diam-diam jatuh cinta
Bersama akhirnya.